Vinkkejä virtuaalitulilta

23/01/2022

Vendalaisten tammikuun iltanuotio järjestettiin koronarajoitusten takia Discordissa. Virtuaalinuotiolla vinkattiin väyliä työelämään ja matalan kynnyksen asumisratkaisuihin.


Venda-hankkeeseen osallistuu vuosina 2021-2023 yhteensä 60 nuorta, jotka eivät ole kiinnittyneet työ - ja opiskelumarkkinoille. Kesäkaudella 18-29-vuotiaat osallistujat purjehtivat Kuunari Helenalla, pisin matka kestää liki viikon.

Talvikauden toiminta koostuu osallisuutta tukevista yksilövalmennuksista ja ryhmämuotoisesta seikkailutoiminnasta. Osallistujat ja ohjaajat tapaavat myös kuukausittaisilla iltanuotioilla. Joskus käsiä lämmitellään konkreettisen nuotion äärellä, toisinaan ohjelmassa on kiipeilyä, retkeilyä tai muita toiminnallisia harjoitteita. Välillä nuotiopiirin ilmestyy asiantuntijoita, joiden reppuun on pakattu evästystä elämänhallintaan.

Navigointia Discordissa

Tammikuun iltanuotio toteutettiin koronarajoitusten takia virtuaalisesti Discord-sovelluksessa. Vaikka teamsit ja meetit, zoomit ja skypet alkavat olla työelämän peruskauraa, nuorten ja peliharrastajien suosima sovellus käänsi oppimistuokion ylösalaisin: osallistujat toimivat asiantuntijoina virallisten asiantuntijoiden haparoidessa uudessa ympäristössä.

Sujuvan luotsaamisen avulla päästiin lopulta asiaan, ja tutkan sektori kohdennettiin työn ja asumisen perusteisiin.

Töitä tarjolla - vaikka huomenna

Yritysyhteistyön kehittäjä Maria Honkanen Y-Säätiön Uuras-työllistymisohjelmasta esitteli helppokäyttöistä Treamer-sovellusta, joka on erityisen näppärä väline satunnaisen keikkatyön tekemiseen. Treamerin kautta pääsee valitsemaan erilaisia keikkatehtäviä eri yrityksiin sekä myös Y-Säätiöön.

Uuraan keikkatakuu takaa kaikille mahdollisuuden yhteen keikkaan esimerkiksi muuttoavustustehtävissä. Vendaa edeltävässä Meriheimo-hankkeessa moni osallistuja pääsi keikkatyön ja siten työelämän makuun juuri tätä kautta.

Honkanen kertoi, että Uuraan kautta yhteistyöyrityksien työhaastatteluihin on automaattinen pääsy. Työtehtäviä on muun muassa kaupan alalla, siivoustyössä, päiväkodeissa, logistiikka-alalla, myyntityössä ja Postissa. Voit hakea työpaikkoja Uuraan sivujen kautta.  

Luovia ratkaisuja asumisen pulmiin

Asumisneuvoja Siiri Winter esitteli Y-Säätiön hallinnoimien M2- kotien ja Y-kotien vuokrausta. Winter kertoi asunnoista, joita vuokrataan sosiaalisin perustein. Katto järjestyy pään päälle yleensä silloinkin, kun on tullut mokattua, kun talous on kaatunut tai elämä on muuten valahtanut väärille raiteille.

Asumisneuvontaa saa mihin tahansa asumiseen liittyvään pulmaan. Neuvojat ohjeistavat hakemaan vuokravakuuksia Kelasta tai kertovat, milloin vakuutta ei tarvita lainkaan. Tärkeintä on ottaa yhteyttä ja kertoa avoimesti haasteista, asuminen on aina ratkaistavissa.

Vendan osallistujat voivat lähestyä asumisneuvojaa tai muuta tukikontaktia myös yksilötapaamisten kautta.

”Meitä ihan oikeasti kiinnostaa, miten meidän asukkailla menee,” sanoi asumisneuvoja Siiri Winter.
”Meitä ihan oikeasti kiinnostaa, miten meidän asukkailla menee,” sanoi asumisneuvoja Siiri Winter.


Jokainen purjehtija tietää, että itse purjehdus on lopulta pieni osa monimuotoista lajia. Pitkän talven aikana huolletaan kalustoa, järjestellään arjen asioita ja unelmoidaan kesän reissuista.

Siksi myös Venda-hanke on paljon enemmän kuin pelkkää pärskettä ja purjehdusta auringonlaskua.