Kiinnostaako veneilyharrastus?

23/04/2023

Meri kuuluu kaikille,  eikä veneily ole välttämättä edes kovin kallista.  Olemme koonneet listaa lajin pariin johtavista väylistä. Alla olevista linkeistä pääset kurkkaamaan edullisia tai jopa ilmaisia purjehdusoptioita, monenlaisia veneilykursseja  ja reittejä merenkulun ammattitutkintoihin. 

Veneilykursseja ja -koulutuksia

Kansalaisopistot ja Suomen navigaatioliitto järjestävät navigointikoulutuksia. Ne eivät ole välttämättömiä mutta niistä on paljon hyötyä, ja niiden kautta pääsee etenemään esimerkiksi kansainväliseen huviveneenkuljettajan tutkintoon ja vuokraveneen kuljettajan lupakirjaan. Pääkaupunkiseudulla erilaisia navigointikursseja tarjoavat esimerkiksi seuraavat toimijat:

Helsingin aikuisopisto

Helsingin työväenopisto

Arbis (på svenska)

Samoja koulutuksia, usein yhteistyössä kansalaisopistojen kanssa, järjestää edullisesti Turvallisesti vesillä ry.

Veneilykursseja verkossa ja vesillä tarjoaa myös Aaltoveneily, tosin keskittynyt enemmän moottoriveneisiin.

Huom. Yllä olevat koulutukset ovat kuitenkin lähinnä teoriaa, käytännön koulutusta saa maksullisista purjehduskouluista ja veneseuroilta.

Tapoja päästä vesille ilman omaa venettä: yhdistykset, ryhmät, tapahtumat

Skipperi- ei koulutusta mutta veneiden vertaisvuokrauspalvelu (veneilyn airB&B). Lisäksi Skipperillä on palvelu, jossa kuukausierää vastaan saa määrätyn käyttöoikeuden firman moottoriveneisiin.

Suomen Nuorisopurjehtijoiden kautta pääsee erittäin edullisesti vesille mm. Helenalla ja muilla purjelaivoilla (Valborg, Österstjärnan, kuunari Lokki...) ja sitä kautta voi opiskella myös gastiksi Helenan purjehduksille. Myös hyödyllisiä kursseja ajoittain tarjolla (ensiapukoulutus, alkusammutus, pelastautumiskurssit)

Naispurjehtijat ry tarjoaa maltilliseen jäsenmaksuhintaan toimintaa naisille vesillä. Kursseja, purjehduksia ja tapaamisia ympäri vuoden.

Teekkaripurjehtijat ry opiskelijoille tarkoitettu purjehdusseura pääkaupunkiseudulla

Purjehduspäivä on kerran kesässä (elokuussa) järjestettävä tapahtuma, jossa tavalliset purjehtijat "avaavat veneensä" tuntemattomille ja tarjoavat mahdollisuuden päästä päiväksi vesille maksutta.

Kivojen tyyppien gastipörssi facebookissa on helppo väylä, jota kautta miehistövajeesta kärsivät venekunnat löytävät veneettömiä purjehtijoita. Purjehduksia sekä Suomessa että ulkomailla, siirtopurjehduksia, lomapurjehduksia ja purjehduskisoja. Tässä raha ei liiku, tärkeää vain kuvata rehellisesti oma osaamisen taso, usein ihan aloittelijoillekin järjestyy tilaisuuksia.

Purjehdusseurat

Veneilyseurat järjestävät koulutuksia aikuisille, ja ne ovat melko edullisia. Toimitan tästä myöhemmin lisäinfoa. Voin myös järkätä tästä aiheesta illan livenä tai verkossa.

Esim. NJK Valkosaaressa . NJK sailing center tarjoaa kiinteää kausimaksua vastaan purjehdusmahdollisuuksia, kursseja aloittelijoille, valmennusta ja viikkokisoja kaiken tasoisille purjehtijoille. Myös kokeilu- ja päiväpasseja tarjolla.

Porvoossa BSS:llä on Sailing Center, jota kautta saa noin 220 euron vuosimaksulla (plus jäsenmaksu noin 85€/vuosi) käyttää H-venettä (helposti hallittava retkivene 2-4 hengelle) sekä Laser-kevytvenettä.

Porvoossa Hamarin purjehtijoilla on 3-4 kevytvenettä, joita saa vapaasti käyttää jäsenmaksua vastaan (90€/vuosi). Seura järjestää 1-2 kurssia vuodessa, vkl intensiivikurssin hinta on noin 150€.

Merenkulun ammattiopiskelu

Axxell, ammatillinen osatutkinto, kotimaanliikenteen laivuri (suomeksi) Vantaa

Ekami, ammatillinen perustutkinto, kansi- ja konepuoli (suomeksi) Kotka

Axxell, ammatillinen perustutkinto, kansi- ja konepuoli (ruotsiksi) Turku

Winnova, ammatillinen perustutkinto, kansi- ja konepuoli (suomeksi) Rauma

Novia, ammattikorkeakoulu, merikapteeni (ruotsiksi) Turku

Xamk Ammattikorkeakoulu, merikapteeni (suomeksi) Kotka

Samk, ammattikorkeakoulu, merenkulun insinööri (suomeksi) Rauma

Muut

Meripelastusseurat toimivat vapaaehtoisvoimin ja vuosittain rekrytoivat uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Seurat kouluttavat itse kaikki vapaaehtoisensa. Seurat eivät edellytä veneilykokemusta tai muuta erityisosaamista. Halu auttaa, into oppia uutta ja mahdollisuus sitoutua aikaa vievään harrastukseen riittävät.

Lohjan Meriturva tarjoaa yksityishenkilöille vuosittain hyödyllisiä meriturvallisuuteen liittyviä kursseja, kuten veneilijän pelastautumiskurssin.